5 Essentiële basisprincipes van buitenverlichting

Goede buitenverlichting is eenvoudig te herkennen, zodra je het ziet. Als de zon ondergaat, oogt het huis gastvrij – er zijn geen donkere gedeeltes, en de ingang en oprit zijn goed verlicht. Stel een verlichtingsplan op en straal gastvrijheid uit via buitenverlichting.

Start met het opstellen van doelstellingen waaraan de buitenverlichting dient te voldoen. Hieronder noemen we alvast vijf basisprincipes van buitenverlichting die het overwegen waard zijn.

 

1.      Veiligheid

Zorg ervoor dat de ingangen en paden goed verlicht en schaduwvrij zijn om te voorkomen dat ’s nachts iemand van de trap valt. Dit geldt voor de hoofdingang, tuinpad en zijdeuren. Trapverlichting dient in jouw verlichtingsplan opgenomen te worden, aangezien rondom het huis veel ongelukken plaatsvinden.

Er zijn een aantal manieren om de trap te verlichten:

  • Automatische traptredeverlichting met sensor, gemonteerd onder de traptreden
  • Ledstrips, op maat gesneden voor elke trede
  • Onderbouwverlichting; verlichting onder traptreden
  • Tuinverlichting

Deze verlichting is geschikt voor houten, stenen of betonnen trappen en zorgt ervoor dat je ’s nachts veilig de trap op en af kunt lopen.

 

2.      Beveiliging

Naast veiligheid kan buitenverlichting ook voor extra beveiliging zorgen. Voeg bijvoorbeeld bewegingssensoren toe aan (een deel van) de buitenverlichting, zodat verlichting aangaat wanneer iemand de tuin betreedt. Dit geldt ook voor dieren, dus misschien wil je selectief te werk gaan als je slaapkamer uitkijkt over een gebied met veel nachtelijke activiteit.

 

3.      Accentverlichting tuin

Het leukste gedeelte van het verlichtingsplan is het bepalen welke onderdelen van de tuin je wilt accentueren. Heb je een opvallende boom of gevelbegroeiing om mee te pronken? Subtiele grondspots benadrukken deze aandachtspunten. Tuinbeelden of terrastuinen komen ’s nachts tot hun recht dankzij verlichting.

Wat dacht je bijvoorbeeld van een led prikspot voor een sfeervol verlichte tuin? Ga voor een stijlvolle buitenlamp die is gemaakt van roestvrij staal en kantelbaar is. Veelal zijn ze geschikt voor een GU10 led lamp.

 

4.      Levensstijl

Tijdens de lente brengen jij en je gezin meer tijd buiten door. Vanwege onze drukke levens wordt iedere gelegenheid om te ontspannen steeds belangrijker. Dus zorg ervoor dat de tuin comfortabel en goed verlicht is wanneer je tijd hebt om ervan te genieten.

 

5.      Energie

Ben je van plan om de beveiliging en schoonheid van de tuin via verlichting te vergroten, maar je bent bang voor een hogere energierekening? Wees niet bang.

Buitenverlichting kan ongelooflijk energie-efficiënt zijn als je in led lampen investeert. De besparingen bij de overstap naar led buitenverlichting zijn enorm: in één jaar tijd kost één led lamp gemiddeld € 1,- aan energie, tegenover € 4,80 voor een gloeilamp. Vermenigvuldig dat met het aantal lampen in huis en je bespaart jaarlijks een aanzienlijk bedrag.