Beleef het eiken lamelparket

Een lamelparket is opgebouwd uit verschillende lagen planken. De bovenste laag (toplaag) bestaat uit hardhout met daaronder een laag van multiplex. Ze zijn over het algemeen 10-16 mm dik en meestal van hardhout. 


Opbouw eiken lamelparket 


Eikenhout is een sterk hardhout dat makkelijk bewerkbaar is. Het is niet moeilijk om eikenhout netjes af te werken. Omdat eiken lamelparket lijkt op een hardhouten vloer is deze populair. Toch zit er een verschil in de opbouw van het parket. Een eiken lamelparket bestaat uit meerdere lagen, terwijl de hardhouten vloer uit massieve planken bestaat. 

De tussenlaag van een eiken lamelparket is meestal gemaakt van Medium-Density Fibreboard (MDF), dit is een geperst board met een middelhoge dichtheid of van triplex. Triplex is opgebouwd uit verschillende van dezelfde dikte houtfineerlagen. Men noemt triplex en multiplex tegenwoordig door elkaar. De bovenste laag is natuurlijk het zichtbaarst en deze bestaat uit eikenhout. De onderste laag die op de vloer bevestigd wordt, is meestal van populieren- of berkenhout. 

De vloer is van bovenaf moeilijk te onderscheiden van een massieve houten vloer. De toplaag van lamelparket heeft meestal een dikte van 3-4 mm en kan na een tijd opgeschuurd worden. Deze verschillende lagen zijn goed met elkaar verlijmd onder hoge druk en is de werking van het hout minder dan bij een massieve houten vloer. 


Uitstraling eiken lamelparket 


De planken van een eiken lamel parket zijn brede planken en hebben daardoor een stoer uiterlijk. U kunt bij een eiken lamelparket kiezen uit verschillende kleuren. Het zorgt voor een warme uitstraling. Eiken lamelparket kan wel een stootje kan verdragen. Het moet uiteraard goed onderhouden worden. Door de nerven die nog goed te zien zijn in een eiken lamelparket krijgt de vloer een karakteristieke uitstraling. 


Onderhoud eiken lamelparket 


Een eiken lamel parket moet onderhouden worden met de juiste producten. Deze producten bestaan meestal uit wax, olie en natuurzeep. U kunt deze bij de vloerspecialisten bestellen, deze helpen u graag aan de juiste onderhoudsproducten voor uw eiken lamelparket. Het is eenvoudig zelf te leggen wanneer u een beetje handig bent. Er zijn duidelijke leg instructies te verkrijgen waardoor het zelf leggen nog makkelijker wordt. U kunt lamelplanken zwevend leggen hierdoor werkt de vloer minder. 

Zwevend leggen betekent dat de vloerplanken niet vastgelijmd of gespijkerd zitten aan de vaste vloer. Op de vaste vloer wordt eerst een onderlaag gelegd met daarop de planken. Deze onderlaag egaliseert de vloer en maakt het tegelijkertijd dempend. Zwevend leggen kan ook gedaan worden door middel van plintveren. Deze worden onder de plinten geïnstalleerd. In plaats van lijmen worden de planken op deze manier aan elkaar gedrukt. Dan bestaan er ook nog klikverbindingen voor zwevende vloeren. 

Het voordeel van een zwevende vloer is dat u deze eenvoudig weer kan verwijderen en bij een eventuele verhuizing mee kan nemen. 

 

Beleef het eiken lamelparket

 

 Een houten vloer dus ook eiken lamelparket is gevoelig voor luchtvochtigheid. Eiken lamelparket geeft uw woning een warme stijlvolle uitstraling. Een vloer die u beleven moet.

Bron: schilder-inutrecht.nl