Citrusbomen – een grote familie

Als je aan citrusbomen denkt, zijn de klassiekers citroen, sinaasappel, mandarijn of limoen dan het eerste dat in je opkomt? Dan komen misschien de clementine, grapefruit en pomelo in je op. Maar je bent nog niet eens in de buurt gekomen van de diversiteit van het geslacht Citrus en het geslacht Fortunella, die samen de citrusfamilie vormen.

Aangenomen wordt dat er ongeveer 1.600 soorten en variëteiten bekend zijn. Als een gekweekte plant die duizenden jaren oud is, zijn citrusplanten gekweekt, geïmporteerd en geëxporteerd in verschillende landen over de hele wereld. Dit heeft geleid tot deze grote variëteit aan kruisingen van citrusbomen, waar het hart van de verzamelaar sneller van gaat kloppen.

Zorg voor de citrusboom op de juiste manier

De verzorging van de citrusboom hangt vooral af van de juiste standplaats in zomer en winter. Omdat citrusbomen op enkele uitzonderingen na niet winterhard zijn, is overwintering vaak de doorslaggevende fase.

Citrusplanten hebben veel directe zon en warmte nodig. De ideale locatie moet daarom van ’s morgens tot’ s avonds zon hebben. Bescherming door een achterwand of een dak betekent dat de warmte zich opbouwt en dat de citrusboom over het algemeen hogere temperaturen heeft.

Een ander aspect van de locatie is bescherming tegen harde wind. Zelfs als citrusbomen houden van milde briesjes, moet je ze beschermen tegen sterke windstoten.

Overwinteren van citrusbomen

Citrusplanten hebben zich aangepast aan een klimaat met slechts kleine verschillen tussen de seizoenen. De citrusboom heeft geen enkele bescherming tegen vorst ontwikkeld.

Uw citrusboom moet dus vanaf half oktober worden beschermd tegen vorst. Dit kan door de plant op een vorstvrije plaats te zetten zoals een serre of een schuur.

Je kan de plant ook beschermen met een wintehoes.

De winterslaapperiode moet zo kort mogelijk en zo lang als nodig zijn. Houd de temperaturen in de gaten. Het einde van het overwinteringsseizoen is begin of midden tot eind april.