De verschillende soorten spaanplaten

gemelamineerd spaanplaat

Spaanplaat valt onder de plaatsoorten en is gemaakt van hout en een organisch bindmiddel zoals kunsthars. Vaak worden ook andere grondstoffen aan spaanplaat toegevoegd. De platen worden vervolgens onder hoge druk geperst en ten slotte wordt kunsthars en lijm toegevoegd. Welke soorten spaanplaten zijn er eigenlijk? Onderstaand schrijven geeft informatie.

Standaard spaanplaten

Standaard spaanplaten kunnen voor constructieve en decoratieve doeleinden worden ingezet. Denk hierbij aan werkbladen, kasten, het realiseren van een scheidingswand en het egaliseren van diverse vloeren. De structuur van een standaard spaanplaat is vaak grover van structuur.

Populieren spaanplaten

Spaanplaten gemaakt van populier zijn vaak lichter van kleur en bezitten een lichter gewicht. Door deze eigenschappen zijn ze goed geschikt voor een kast of werkblad. Populieren spaanplaten mogen overigens alleen binnenshuis worden gebruikt omdat ze zeer gevoelig zijn voor vocht.

Vochtwerende spaanplaten

Wil je graag een meubel realiseren voor een ruimte waar het vochtig kan worden, zoals een keuken of badkamer? Dan zijn vochtwerende spaanplaten de ideale oplossing. De spaanplaten zijn vaak groen van kleur en hebben een watervaste verlijming. Deze soort van verlijming maakt ze goed bestand tegen vocht. De platen kunnen eenvoudig worden bewerkt. De platen zijn daarnaast goed te gebruiken voor projecten buitenshuis.

Brandvertragende Spaanplaten

Het gebruik van brandwerende spaanplaten komt veel voor in openbare gebouwen, waaronder ziekenhuizen, hotels, theaters en luchthavens. De spaanplaten zijn herkenbaar aan een rode inkleuring. De spaanplaten zijn goed bestand tegen extreme hitte en brand. Verdere verspreiding van vlammen wordt effectief tegengegaan. Ook traphallen en vluchtwegen maken gebruik van brandvertragende spaanplaten.

Gemelamineerde spaanplaten

Het maken van een meubel vereist speciaal geschikt plaatmateriaal. Gemelamineerd spaanplaat beschikt over de juiste eigenschappen voor het realiseren van diverse meubelstukken. Een gemelamineerde spaanplaat is voorzien van een mooie afwerkingslaag in diverse kleuren. Dit is perfect, omdat je de plaat nauwelijks of niet hoeft te bewerken. De spaanplaten worden veel gebruikt om bijvoorbeeld een mooie kast in elkaar te zetten. De planken in de kast kunnen eveneens gemaakt worden van dit type spaanplaat. Wil je een tafelblad creëren? Gemelamineerd spaanplaat is een ideale keuze omdat zagen en schilderen niet meer vereist is.