Vloerisolatie

logoisolatiesoorten-logo

Het isoleren van je vloer is een goede manier van isolatie die niet alleen je energie rekening naar beneden brengt, maar ook veel toevoegt aan je wooncomfort. De 2 belangrijkste vloeren om te isoleren zijn de zoldervloer en de vloer op de begane grond. De zoldervloer isoleer je altijd bovenvloers, dus op de vloer van de zolder. De vloer op de begane grond isoleer je bij voorkeur benedenvloers, dus aan het plafond van je kruipruimte. Kan dat niet, dan isoleer je de vloer bovenvloers door isolatieplaten en folie onder je bekleding te leggen. Als je budget hebt voor één vloer, kies dan altijd eerst voor isolatie van je kruipruimte. Dit zorgt niet alleen voor het tegenhouden van ontsnappende warmte, maar vooral voor het tegengaan van indringend vocht.

Waarom isoleren via de kruipruimte
Het isoleren van je vloer via je kruipruimte is het meest effectief. Door de grond waarop je huis staat, komt niet alleen kou maar ook vocht je huis binnen. De isolatie is dan ook vooral gebaseerd op het tegengaan van inkomend vocht. Hiermee ga je tegelijkertijd inkomende kou tegen. Vocht zorgt voor veel problemen aan de constructie van je huis en aan je gezondheid. Daarnaast bevat bodemvocht radongas dat radio actief is. Bij verdamping komt het gas in huis waarna je het inademt.

Hoe isoleer je de kruipruimte
De kruipruimte moet voor goede isolatie minimaal 35 cm hoog zijn. Je isoleert de vloer van je kruipruimte én het plafond. Op de vloer gaat de isolatie er met name om dat je vocht tegenhoudt. De plafond isolatie gebruik je voor het tegenhouden van kou naar boven en het tegenhouden van warmte naar beneden.

Kruipruimte vloer
Voor de ideale isolatie van de vloer van je kruipruimte leg je eerst een vochtwerende folie. Bovenop deze folie leg je isolerende platen, bij voorkeur van EPS. EPS is niet gevoelig voor vocht en heeft een goede isolerende werking, is goed bestand tegen druk en houdt zijn isolatie waarde en vorm altijd.

Kruipruimte plafond
Je maakt de isolatie platen of -dekens vast aan het plafond. Deze isolatie is bedoeld om de warmte boven te houden, hiervoor gebruik je glas- of steenwol platen of -dekens. Deze dekens of platen moeten zo naadloos mogelijk worden vastgemaakt en goed tegen het plafond aanzitten. Thermokussens worden ook gebruikt voor kruipruimte-isolatie, maar zijn niet het ideale materiaal. Thermokussens zijn zakken met minimaal 3 kamers die gevuld zijn met lucht of isolerend gas. Zij isoleren goed, maar gaan ook sneller kapot. Thermokussen zijn goed als er geen ruimte is om in je kruipruimte te komen. De lege zakken worden in de kruipruimte geschoven en pas dan vol geblazen. Op deze manier hou je warmte dat van boven komt tegen, maar het vocht uit de bodem wordt niet optimaal tegengehouden.

Bovenvloers isoleren
Als er niet in de kruipruimte geïsoleerd kan worden, isoleer je je vloer onder je loopvloer. Je legt hier platen, dekens of folie van met een warmte isolerende waarde. Dit geeft ook een verlaging van je energierekening.