Walnoten in eigen tuin

magnolia-grandiflora

De walnotenboom is een prachtige fruitboom en geeft het hele jaar door een frisse uitstraling. De boom beschikt over groene bladeren die zorgen voor een zeer vrolijk karakter. De eerste paar jaren na het planten van de boom is de stam vrijwel glad, met een paar knoesten. Maar naarmate de boom ouder wordt en groter groeit, zal de stam dikker worden met grillige stukken bast. Het is een langzaam groeiende boom die tot 15 meter breed en 20 meter hoog kan worden. Na vier tot vijf jaar zal de boom noten gaan produceren, en deze noten kunt u zelf gebruiken als ze naar beneden zijn gevallen. Deze noten kunt u lang bewaren, mits dit droog gebeurd. Bovendien verspreid de walnootboom een geur die muggen en vliegen op afstand houdt. Naas teen walnootboom is een vijgenboom een mooie boom.

Verzorging van een walnootboom

Om de boom zoveel mogelijk noten te laten groeien, moet u de boom uiteraard goed verzorgen. Dit begint met het planten van de walnotenboom op de perfecte locatie. Het is van belang dat de jonge boom wordt geplant op een zonnige plek in kalkrijke grond. Zo zal de boom het beste groeien. Als de boom nog jong is, is het mogelijk om deze te bemesten. Dit is nodig, maar als u er wel voor kiest, denk dan aan milieuvriendelijke mest. Denk hierbij aan koemestkorrels. Het is van belang dat het een rustig vrijgevende mest is. In het algemeen houden walnootbomen er niet van om gesnoeid te worden. Bovendien haalt dit de mooie vorm van de takken weg. Dode en dunne takken kunnen echter in Juni gesnoeid worden. Snoei absoluut geen dikke takken, deze kunnen namelijk gaan rotten na afsnijding.

Lekkere recepten met walnoten

De vruchten van de walnootboom, walnoten, kunt u namelijk houden voor zelf gebruik. Er zijn vele recepten waarin u walnoten kunt verwerken. Walnoten hoort u niet zelf te plukken, maar juist op te rapen van de grond. De noot kan allereerst gebruikt worden in de ontbijt yoghurt of havermout. Naast lekker smaken is de noot ook goed voor de hersenen en beschikt over omega 3 vetzuren. Bovendine kan de noot worden verwerkt in bijvoorbeeld een taart, zoals een worteltaart of een walnoten karamel taart. Ook in de lunch kan de walnoot verwerkt worden. Zo kunt u een walnotenspread maken voor op brood, of de noot verwerken in bruschetta met geitenkaas en perzik. Daarnaast is de walnoot ook heel lekker in een salade.