Wat komt er allemaal bij kijken voor eiken panelen op maat?

Wanneer er gesproken wordt over eikenhout, komen de eigenschappen ervan gelijk naar voren. Deze houtsoort heeft van nature een warme uitstraling en is dat ook een reden waarom het zo geliefd is voor de productie van meubels. Een nadeel daarvoor zou dan wel zijn dat de afmetingen van het beschikbaar hout voor een beperking zou zorgen. Met eiken panelen op maat vormt dat echter geen probleem en kan het hout dus voor een reeks van toepassingen worden gebruikt.

De panelen worden met zorg vervaardigd

De eigenschappen van het hout moeten terug te vinden zijn in de eiken panelen op maat. Dat lijkt op een eenvoudige opgave, maar komt er veel bij kijken. De eiken panelen op maat moeten namelijk stevig genoeg zijn om te kunnen worden gebruikt als dragende delen, bijvoorbeeld voor een tafelblad. Hout heeft de neiging om te krimpen en krom te trekken. Dat mag niet het geval zijn bij de eiken panelen op maat. Het materiaal wordt daarom eerst gedroogd en vervolgens op een speciale manier tot een paneel verwerkt. Het gebruik van houtlijm alleen zal niet voldoende zijn, vooral in gevallen waarbij de platen onder druk geplaatst zullen worden. Verschillen in temperatuur hebben ook invloed op het hout.

Met vingerlassen wordt de nodige stevigheid bereikt

Vervaardigen eiken panelen op maat met vingerlassen vereist wel een hoge mate van precisie en vakmanschap. Het leidt tot een paneel dat duurzaam genoeg is om bij het juist onderhoudt, tientallen jaren mee te gaan. De mogelijkheid voor het vervaardigen van eiken panelen op maat biedt veel voordelen. Zo hoeven de panelen niet meer verder bewerkt te worden, vooral niet wanneer ze al geschuurd worden afgeleverd. Ook komt de afnemer niet te zitten met restmateriaal. Het plaatsen van de panelen kan dus gelijk gebeuren en wordt er zo gelijk veel tijd bespaart.