Een nieuwe heftruck kopen? Dit moet je weten!

In menig aantal verschillende bedrijven is het zo dat er gebruik wordt gemaakt van een zogenaamde heftruck. De kans is zelfs bijzonder groot dat er sprake is van verschillende heftrucks waar gebruik van wordt gemaakt. Door de jaren heen is er op het gebied van heftrucks heel wat veranderd. In het verleden was het bijvoorbeeld zo dat er nog geen sprake was van elektrische exemplaren. Deze zijn tegenwoordig op de markt steeds talrijker aanwezig. Hoe dan ook, ben jij ook van plan om over te gaan tot het kopen van een heftruck? Dan is het zeker interessant om verder te blijven lezen. 

Wat zijn de belangrijkste aandachtspunten bij een heftruck kopen?

Zoals in de inleiding al aangehaald kan er worden vastgesteld dat het kopen van een heftruck in de praktijk ontzettend belangrijk kan zijn voor heel wat uiteenlopende bedrijven. Dit gezegd hebbende is het zo dat men bij de aankoop van een dergelijke heftruck voor de eerste keer vaak niet goed weet waar allemaal rekening mee te moeten houden. Dat hoeft uiteraard ook niet te verbazen. Hoe dan ook, is het voor jou niet helemaal duidelijk met welke aandachtspunten er rekening dient te worden gehouden? Dan is het zeker en vast een aanrader om de onderstaande lijst te raadplegen:

  • Hoe frequent zal er gebruik van worden gemaakt? 
  • welke afstand moet er met de last worden afgelegd? 
  • Hoeveel moet het maximale hefvermogen bedragen? 
  • Wat is de maximale hefhoogte waar rekening mee moet worden gehouden?

Bovenstaande aandachtspunten zijn eigenlijk nog maar het begin. Zo dien je bijvoorbeeld eveneens rekening te houden met de geldende wettelijke verplichtingen waarvan sprake is. Zo dient het toestel bijvoorbeeld over een CE markering te beschikken. Hou er bovendien ook rekening mee dat heftrucks vaak binnen worden gebruikt. Onder meer de breedte van de gangpaden evenals de hoogte van de plafonds en de racking van het magazijn kunnen niet onbelangrijke aandachtspunten zijn waar je bij het kopen van heftrucks zeker en vast aandacht aan zal willen besteden.

De keuze voor een elektrisch exemplaar wordt steeds populairder

Bij het kopen van een heftruck dient er uiteraard ook rekening te worden gehouden met de manier waarop ze aangedreven wordt. Wanneer je dat doet zal je tot de vaststelling komen dat er een onderscheid kan worden gemaakt tussen drie verschillende mogelijkheden. Het gaat hierbij dan in eerste instantie om de klassieke exemplaren die worden aangedreven door diesel of door LPG. Voor deze exemplaren geldt dat ze vandaag de dag nog steeds behoorlijk interessant kunnen zijn al moet het toch gezegd worden dat steeds meer bedrijven kiezen voor een elektrische heftruck. 

 De keuze voor een heftruck met een elektrische aandrijving zorgt ervoor dat ze onder meer uitstekend kan worden ingezet in ruimtes die slechts over een beperkte ventilatie beschikken. Daarnaast is het zo dat voor een elektrische heftruck geldt dat ze geen hinder ondervindt van trillingen. Ook de stille werking is niet onbelangrijk evenals het gebrek aan uitlaatgassen. Dit laatste is vooral bij gebruik binnen in een ruimte ontzettend belangrijk. Is er dan helemaal geen nadeel verbonden aan een heftruck met elektrische aandrijving. Je moet er alleen rekening mee houden dat er een speciaal laadstation moet worden voorzien welke aan wettelijke eisen moet voldoen.
Heb je meer informatie nodig? Vraag het aan Be Green Techniek.