Gereedschap accu’s – Welke soorten batterij zijn er?

Het type batterij is vrijwel net zo belangrijk als het gereedschap zelf. Li-ion, NiMH, 3Ah, NiCD, 18V, 10.8V, 1.3Ah. Voor veel mensen zal dit verwarrend klinken, vandaar dat we de verschillende accutypes in dit artikel toelichten.

Welke soorten batterij zijn er?

Voordat we de verschillende accutypes toelichten, even het volgende: het is helaas niet mogelijk om een Li-ion accu te gebruiken in gereedschap dat daar niet voor bestemd is. De lader kan hier namelijk niet mee omgaan. Beschik je over ouder gereedschap? Kies dan voor een NiMH accu in plaats van een NiCD accu. Of, raadpleeg een accu expert voordat je een nieuwe gereedschap accu aanschaft.

NiCD (Nickel Cadmium)

NiCD is een instap oplaadbare accu die volledig moet worden ontladen voordat je de accu oplaadt. Als je dit niet doet kan de levensduur van de batterij afnemen. Ze zijn duurzaam, goedkoop en hebben een lange levensduur. Daarom worden deze batterijen nog steeds veel gebruikt voor diverse klussen.

NiMH (Nickel Metal Hydride)

Deze batterijen hebben geen geheugen-effect, waardoor ze op elk gewenst moment kunnen worden opgeladen zonder dat dit de levensduur aantast. Het grootste voordeel van NiMH is hun hoge capaciteit, waardoor dit type batterij twee tot drie keer langer meegaat dan NiCd batterijen. Deze batterijen presteren veelal beter dan NiCD batterijen bij klussen die een hoog energieverbruik vereisen.

Li-ion (Lithium-ion)

Li-ion is de nieuwste batterijtechnologie voor draadloos gereedschap. Net als bij NiMH batterijen hebben ze geen geheugen-effect en kunnen ze worden opgeladen zonder negatieve gevolgen voor de levensduur van de batterij. Het belangrijkste voordeel van dit batterijtype is het gewicht. Deze batterijen zijn tot wel 40% lichter dan NiMH batterijen waardoor ze geliefd zijn onder klussers.

Het kwaliteitsmerk Makita maakt ook gebruik van deze batterijtechnologie. Accu’s van Makita staan bekend als zeer licht en robuust. Ook is de accu luchtgekoeld en heeft het geen geheugen-effect, lage zelfontlading en zijn ze uitgevoerd met meerdere contactpunten om het vermogen goed naar de machine over te brengen. Ben je op zoek naar een Makita accu voor jouw elektrisch gereedschap? Kijk dan eens naar de huismerk gereedschap accu’s van 123accu.nl. Deze accu’s voor Makita hebben dezelfde kwaliteit, maar zijn te bestellen tegen een scherpe prijs.

Wat betekent mAh?

De mAh waarde bepaalt hoe lang de batterij meegaat per oplaadbeurt. Het staat voor milliampère-uur en is de tijd die een batterij nodig heeft om te ontladen. Het is niet mogelijk om iets te zeggen over de batterijduur van draadloos gereedschap, aangezien dit per klus verschilt. In het algemeen geldt: hoe hoger het aantal milliampère, hoe langer de looptijd. Dit is vergelijkbaar met een grotere brandstoftank. Denk eraan dat veeleisend gereedschap zoals een decoupeer- en cirkelzaag een batterij nodig heeft met meer milliampère.

Houd er ook rekening mee dat de looptijd afhankelijk is van de werklast. Veel klussers verlangen veel van hun draadloos gereedschap.

Welke types batterijaansluiting zijn er?

Er zijn drie soorten batterijaansluitingen: slide-on, clip-on en stick batterijen. Zorg ervoor dat je de juiste batterijaansluiting aanschaft, aangezien alleen de batterijaansluiting waarvoor het draadloze gereedschap is ontworpen werkt. De twee meest populaire typen zijn slide-on en clip-on. Slide-on batterijaansluitingen schuiven op het gereedschap zoals hun naam al doet vermoeden. Clip-on batterijaansluitingen zijn uitgevoerd met een huls en klik je in het gereedschap. Stick batterijen zijn volledig verborgen en in het gereedschap verwerkt.

123accu.nl heeft een groot assortiment aan batterijen in alle vormen en maten. Ze bieden accu’s en batterijen aan van alle grote merken tegen scherpe prijzen.