Graszoden kopen en leggen

kunstgras

Steeds meer mensen kiezen voor graszoden kopen. Letterlijk vertaald is een graszode een gras-wortelpakket. Een graszode kun je zien als een kant-en-klare rol gras. Je kunt de graszoden leggen in je tuin en de zode zal verder aangroeien waardoor jij een mooi grasveld krijgt in jouw achtertuin. Jij hoeft de graszoden dus alleen maar uit te rollen op een geschikte ondergrond. Maar waar kun je graszoden kopen? En hoe wordt het gelegd?

Graszoden kopen

Er zijn verschillende opties wanneer je kiest voor het graszoden kopen. Zo kun je natuurlijk naar een tuincentrum om daarop zoek te gaan naar graszoden. Nog makkelijker is het om graszoden te bestellen via internet. Wanneer je zoekt op graszoden kopen, kom je genoeg mogelijkheden tegen. Doordat de graszoden een dik wortelpakket hebben, kunnen ze makkelijk opgerold en getransporteerd worden. Het is dan ook eenvoudig wanneer je kiest om graszoden online te kopen, want deze worden thuisbezorgd.

Voorbereiding

Na het graszoden kopen, moeten de graszoden ook worden aangelegd in de tuin. Vooraf is het belangrijk om te bepalen waar het grasveld precies moet komen en om uit te rekenen hoeveel graszoden je nodig hebt. Vervolgens moet je de grond omspitten en eventuele stenen verwijderen. Daarna is het zaak om een aantal weken te wachten voordat je daadwerkelijk de graszoden gaat leggen. Na een tijdje rust is het belangrijk om de bovenste laag los te harken. Om de graszoden goed te laten groeien, kun je compost en potgrond mengen door de bovenlaag. Om te zorgen dat je een mooi grasveld krijgt, is het verstandig om de grond egaal te maken voordat je de graszoden gaat leggen. Dit kan door het aan te stampen of door het met een plank glad te strijken. 

Het aanleggen

Nu wordt het tijd om de zoden te gaan leggen. Zorg ervoor dat de grond goed nat is voordat je de zoden uitrolt. Rol de zoden uit en leg ze strak tegen elkaar. Voor het mooiste grasveld, wordt aangeraden om de zoden in een halfsteensverband te leggen. Stamp de zoden goed aan en zorg dat ze stevig liggen. De kantjes die uitsteken kun je ervan afhalen. Nu de graszoden liggen is het zaak om goed te blijven sproeien en regelmatig de graszoden te bemesten, voor het mooiste blijvende resultaat.

Goed om te weten

Na het kopen van graszoden, is het aan te raden om de graszoden snel te leggen in de tuin. Als de graszoden te lang liggen worden ze slecht. Wanneer je de graszoden besteld, is het dus verstandig om ze binnen 18 uur te leggen in de tuin. Daarnaast is het belangrijk om te weten wanneer je graszoden het beste kunt leggen. Je kunt dit namelijk het beste doen in het begin van het groeiseizoen. Wanneer het een droge zomer is of juist een koude winter met veel vorst kun je beter even wachten. Als je toch per se in de zomer aan de slag wilt, kies dan voor een dag met wat meer bewolking en zorg dat je goed blijft sproeien. Tot slot is het fijn dat de graszoden eigenlijk overal kunnen. Ze zijn ideaal voor een tuin waar de kinderen volop kunnen spelen of voor een veld waar regelmatig mensen overheen lopen.