Graszoden kopen snel en eenvoudig

kunstgras

Graszoden kopen doe je eenvoudig en snel via internet. Geen gedoe met het huren van een aanhanger of rondslenteren in een tuincentrum, maar gemakkelijk de graszoden kopen en aan huis laten bezorgen. 

Wat zijn graszoden?

Je kunt graszoden zien als kant-en-klare rollen gras. De graszoden worden gezaaid en geteeld door een gespecialiseerd bedrijf, waarna ze door een teler op grote percelen geteeld en na 12 tot 14 maanden geoogst worden. Dit groeiproces duurt lang, maar dit zorgt ervoor dat er een dichte grasmat met dicht wortelpakket ontstaat. Dit wortelpakket noem je ook wel een graszode. De graszoden worden uitgesneden in compacte rollen. Hierna worden ze vacuüm gekoeld, in de vrachtwagen geladen waarna ze snel bij jou thuis worden bezorgd. 

Waarom graszoden kopen?

Graszoden kopen kent veel voordelen. Zo zijn graszoden vers geteeld door een teler, waardoor je verzekerd bent van de beste kwaliteit. Daarnaast is het graszoden kopen via de teler veel goedkoper dan wanneer je graszoden koopt in de winkel. Ook een reden waarom veel mensen kiezen voor graszoden is de eenvoud. Je meet zelf op hoeveel rollen je nodig hebt, je besteld het aantal rollen online en ze worden snel aan huis bezorgd. Ben je de dag van bezorging niet thuis? Geen probleem, de graszoden worden netjes bij jou thuis afgeleverd zodat je de volgende dag aan de slag kunt met het leggen van de graszoden in jouw tuin. En ook het leggen van de graszoden is heel eenvoudig. 

Berekenen hoeveel je nodig hebt

Om te bepalen hoeveel je nodig hebt met het graszoden kopen, is het belangrijk om dit te berekenen voordat je daadwerkelijk de graszoden gaat kopen. De eerste stap voor het graszoden kopen, is bepalen waar je je gazon wilt hebben. Wanneer dit duidelijk is, prik je langs de lijnen een aantal paaltjes in de grond. Span er vervolgens een touwtje tussen zodat het perceel is afgezet. Bereken vervolgens de oppervlakte van het gazon, om erachter te komen hoeveel graszoden je nodig hebt. Een graszode is 2,5m lang en 40cm breed, oftewel een rol is een vierkante meter.

Graszoden eenvoudig leggen 

Je kunt graszoden het beste kopen en leggen in het begin van het groeiseizoen. Kies een bewolkte dag in de zomer voor deze klus, of kies een warme dag in maart. Goed om te weten is dat je altijd goed moet sproeien na het aanleggen van de graszoden. Is er vorst aan de grond of is het een droge zomer, dan kun je beter even wachten met graszoden kopen.

Voordat je de graszoden bestelt, moet je de grond omspitten op een diepte van ong. 10-15cm. Verwijder hierbij ook stenen of andere dingen die je tegenkomt. Vervolgens is het zaak om de grond een paar weken te laten rusten. In deze tijd kun je wel steeds het opkomende onkruid weghalen. Ga hierna graszoden kopen. Hark vlak voor het leggen van de zoden de bovenlaag zo’n 1 à 2 cm los. Daarna is het belangrijk om compost en potgrond door de bovenlaag te mengen, waarna je de grond egaal kunt maken met een plank of door het aan te stampen. Pak hierna de graszoden, maak deze nat en rol ze uit. Blijf goed sproeien en dan kun jij in korte tijd genieten van een prachtig gazon.