Je huis verwarmen met een pelletkachel. Is dat duurzaam?

pellets

Pelletkachels zijn een populairdere duurzame energiebron. De verbranding van pellets is zeer efficiënt: met dezelfde hoeveelheid brandstof kan meer warmte behaald worden dan met hout. Bovendien zorgt het voor een zeer schone verbranding. Dit is de reden waarom pelletkachels vallen onder energie-efficiëntie en hernieuwbare energie. Het is één van de beste milieuvriendelijke alternatieven die je kunt kiezen om jouw huis te verwarmen en om te besparen op energie rekeningen.

Ondertussen stijgt de kost van gas, olie en elektriciteit met de dag. Daarom gaan steeds meer mensen op zoek naar een alternatieve brandstofbron. Je huis verwarmen met houtpellets is een ecologisch verantwoorde keuze!

pellets

Voordelen van pelletkachels

Pelletkachels zijn speciaal ontworpen om houtpellets te verbranden die zijn gemaakt van maïskorrels, zaagsel, houtsnippers en notendoppen. De pellets lijken qua vorm op konijnenvoer. Wie de pelletkachel als belangrijkste verwarmingsbron gebruikt, gebruikt 2-3 ton per jaar.

Dat is minder duur dan fossiele brandstoffen zoals gas, olie, hout en steenkool die daarenboven een enorme hoeveelheid broeikasgassen zoals kooldioxide (CO2), koolmonoxide (CO)produceren.

In vergelijking met een houtkachel zijn pelletkachels heel eenvoudig te installeren, omdat er geen duur schoorsteensysteem voor nodig is en een houtkachel dit wel vereist. Dit komt doordat de pelletkachel geen enorme rook of gassen produceert. Het heeft dus geen ingewikkeld ontluchtingssysteem nodig en zorgt voor een schone verbranding.

Nadelen van pelletkachel

We moeten ook de nadelen vermelden en één ervan is het lawaai. Het geluid is niet ondraaglijk. Na enkele dagen ben je aangepast aan dit geluid. De kachel werkt op elektriciteit, wat neer komt op een kleine 10 euro per maand.

Bestel je pellets is zakken, brengt dit meteen veel plastic afval met zich mee. Maar de granules kunnen ook in bulk worden geleverd indien je de nodige opslagplaats hebt. Grotere verpakkingen zijn naar verhouding ook goedkoper.

Houd dit je niet tegen, ga dan zeker op zoek naar meer informatie!