Opleiding architect: past het bij jou?

Het is niet alleen een razend interessant beroep, het is ook nog eens een klimmend populair beroep op de meest gevolgde opleidingen lijst in Nederland! Het beroep architect bestaat al ontzettend lang, wat ook logisch is: men heeft altijd woningen nodig gehad om te overleven. Daarom heb je niet alleen garantie op een baan op de arbeidsmarkt, er valt ook veel te leren als je architect wordt! Je kan als het ware makkelijk omhoog klimmen op de ladder, waardoor je een beroemde architect kan worden binnen de kortste keren. Maar, je moet dus aan veel meer dingen denken dan alleen het ontwerpen van een huis. Het gaat om naar de klant hun wensen te luisteren, huizen ontwerpen maar ook op de werkvloer zijn tijdens het bouwproject, en zelfs een opgave met kosten bouwen huis maken voor de aannemer.

Waarom architect en niet bouwkunde?

Nu is het maar de vraag of zo’n opleiding bij je past. Daarom zijn hier een aantal richtlijnen waar je naar kan kijken als je erover nadenkt om architect te worden. Architect worden is een specifiek beroep die niet iedereen past. Het is daarom per opleiding handig om te kijken aan welke eisen je moet voldoen, wil je de opleiding volgen zonder snel af te haken of enorme achterstand op te lopen omdat je de materie niet goed begrijpt. Voor de meeste architect opleidingen heb je een vorm van Wiskunde B, natuurkunde en soms zelfs scheikunde nodig om eraan te beginnen.

Eisen en bedoelingen

Dit is niet voor niets: je gaat kijken naar metingen en moet precies uitkomen bij berekeningen, anders moet je helemaal opnieuw beginnen met ontwerpen, of moet je zelfs aanpassingen gaan maken tijdens het bouwen die financieel zeer ongunstig uitkomen. De kosten bouwen huis zijn dan ook niet voor niets per woning verschillend, en daarom hoort het er ook bij dat je een beetje moet kunnen rekenen. Het gaat hier om oppervlaktes, opmetingen, maar ook de kosten van het hele bouwproject. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor casco bouw, dit kost in verhouding minder geld.