Top 5 led verlichting voor het plafond

led verlichting voor het plafond

In dit artikel gaan we in op led verlichting voor het plafond. We richten ons op ledlampen voor in- of opbouw. We hebben het dus niet over handlampen. Voordat we ingaan op de soorten lampen, komt aan bod wat een led is en wat de voordelen van ledlampen zijn.

Wat is led?

Led is een afkorting van light emitting diode. Een led is een elektronische component, die stroom in slecht een richting doorlaat en daarbij licht uitzendt. Een led is klein. De lichtopbrengst is behoorlijk verbeterd. Toch heeft men voor een ledlamp een veelheid aan leds nodig.

led verlichting voor het plafond

Voordelen van ledverlichting

Leds werken op een lage voedingsspanning, gaan erg lang mee en hun stroomverbruik is zeer gering. Ze worden lang zo warm niet als gloeilampen. Die warmte dient echter wel te worden afgevoerd. Afhankelijk van het soort lamp kunnen er tientallen leds voor worden gebruikt.

Typen ledlampen voor het plafond

We zullen hier ingaan op de volgende populaire typen ledlampen:

  • tl-buis
  • inbouwspot
  • opbouwspot
  • ledpaneel en downlight
  • led plafonnière

Tl-buis

Een tl-buis met leds ziet er hetzelfde uit als een traditionele tl-buis. Dat laatste betekent dat armaturen gewoon bruikbaar blijven. Met leds is het stroomverbruik van een tl-buis nog lager en gaat die nog langer mee.

Inbouwspot

Met een inbouwspot kan je iets eruit laten springen. Maar je kunt door er diverse van te gebruiken natuurlijk ook een ruimte mee verlichten. De warmteafvoer is belangrijk.

Opbouwspot

Voor de toepassing van een opbouwspot geldt hetzelfde als voor een inbouwspot. De warmteafvoer van dit type spot is echter eenvoudiger. Als een spot niet kan ingebouwd in het plafond, dan is een opbouwspot een prima alternatief.

Ledpaneel en downlight

Een ledpaneel en downlight zijn gewone inbouwlampen, dus geen spots. Ledpanelen zijn rechthoekig en downlights rond.

Led plafonnière

Een led plafonnière is de opbouwversie van een ledpaneel en downlight.