Waarom je een groen dak moet aanschaffen

5 groendak

Groene daken zijn een term die de laatste jaren steeds meer in betekenis hebben toegenomen. Dankzij klimaatverandering is het namelijk nodig om huizen duurzamer te maken en groene daken spelen hier een belangrijke rol in. Er zitten veel voordelen aan het gebruik van een groen dak, zoals een sedumdak. Dit type dak is bijvoorbeeld erg zelfvoorzienend en heeft daarom weinig onderhoud nodig. De daken hoeven alleen een paar keer per jaar opgeruimd worden van onkruid en mos en af en toe moeten deze groene daken voorzien worden van meststof. Daarnaast dragen deze daken bij aan een hoge mate van biodiversiteit.

Groene daken tegen weersomstandigheden

Een sedumdak is erg populair, omdat deze goed bestemd is tegen extreme weersomstandigheden. Zo kan warmte goed worden geabsorbeerd, met bijkomende voordelen. Hierdoor raakt het dak namelijk niet oververhit en kan er minder warmte uitgestoten worden, wat zorgt voor een beter leefmilieu. Een ander groot voordeel is dat het dak goed regenwater kan opvangen. Dit is essentieel, omdat er tegenwoordig steeds meer en extremere regen valt, waardoor veel straten overlopen. Dankzij deze daken komt er dus veel minder water terecht op straat en is de kans aanzienlijk verkleind dat riolen dreigen vol te lopen. Groene daken zijn dus ideaal voor het tegengaan van de gevolgen van klimaatverandering.

Besparen in kosten met een groen dak

Bij het plaatsen van een groen dak kan je veel geld besparen. Er zijn namelijk meerdere factoren die ervoor zorgen dat een groen dak geld bespaart. Allereerst wordt er door gemeenten veel geld uitgegeven aan het verstrekken van subsidies aan huishoudens die een groen dak willen. Hierdoor wordt dus een deel van de kosten door de gemeente betaald. Daarnaast bespaart het dak zelf ook veel geld op de lange termijn. Het dak werkt namelijk beter als isolatie, waardoor de energiekosten lager zullen uitvallen. Daarnaast hoef je nauwelijks onderhoud te plegen aan het dak, wat ervoor zorgt dat je niet tot nauwelijks geld kwijt bent aan onderhoud.