Wat is een woonverzekering

Een woonverzekering is een combinatie van een opstal- en een inboedelverzekering. Een inboedelverzekering wordt afgesloten voor alle spullen die je hebt en die je zo mee zou kunnen nemen wanneer je gaat verhuizen. Deze spullen zijn bij een inboedelverzekering verzekerd tegen schade door brand, water of storm en bij diefstal. Wanneer je dat vooraf aangeeft zijn je spullen ook tijdens een verhuizing bij een inboedelverzekering verzekerd. Een opstalverzekering is een verzekering voor je huis en alles wat vast zit in of aan dat huis zoals de keuken, een bad, de cv-ketel of de regenafvoer. Woningstichtingen zorgen voor de opstalverzekering van huurhuizen. Eigenaren van een woning moeten hier zelf voor zorgen. Wanneer je geen opstalverzekering hebt en er breekt brand uit, je hebt wateroverlast of er valt een boom op je dak dan krijg je de schade niet vergoed.

Wanneer is het verstandig een woonverzekering af te sluiten?

Je bent wettelijk niet verplicht om een opstal- of inboedelverzekering af te sluiten. Maar dan krijg je geen cent vergoed wanneer er schade is aan je woning of je spullen. Bij het afsluiten van een hypotheek wordt door de hypotheekverstrekker (in de meeste gevallen) geëist om een opstalverzekering. Zo weet de hypotheekverstrekker zeker dat hij zijn geld terug krijgt bij brand of andere grote schades. Daarnaast hebben woningeigenaren in de meeste gevallen ook niet zoveel geld op de bank staan dat ze een woning zo weer kunnen opbouwen. Je betaalt voor een woonverzekering een vaste premie per jaar. Op overstappen.nl kun je kijken wat de premie is voor een woonverzekering of inboedelverzekering voor jouw huis en inboedel. Voor dat bedrag krijg je in elk geval het grootste gedeelte van je huis of je inboedel bij schade vergoed.

Welke schade valt onder een woonverzekering

Welke schade wordt verzekerd door een woonverzekering hang af van de soort verzekering die je afsluit. Je kunt bij de meeste verzekeraars twee of soms drie soorten woonverzekering afsluiten;

·         Basis

·         Uitgebreid

·         Allrisk

Er zijn verzekeraars die verplicht eigen risico hanteren bij andere maatschappijen kun je dit zelf bepalen. Schade die nooit wordt vergoed is schade die je zelf of je familie heeft veroorzaakt. Bij een standaard verzekering worden ook mobiele telefoons en kostbaarheden niet of maar voor een deel vergoed. Bekijk daarom goed de voorwaarden van de verzekeringsmaatschappij waar je de verzekering wil afsluiten. Het is altijd aan te raden om op overstappen.nl gratis verzekeringen met elkaar te vergelijken.