De aanschaf van een garagedeur

Een garagedeur kopen doe je niet zomaar. Er is zoveel keus dat je van tevoren even goed moet bedenken wat je van de deur verwacht en aan welke eisen hij moet voldoen. Let hierbij ook op de anti-inbraak mogelijkheden. En heb je kleine kinderen? Dan is het ook verstandig om de kindveiligheid in het oog te houden.

Tenslotte is het comfort die de deur biedt van belang. Zijn er bijvoorbeeld mogelijkheden om hem elektrisch te bedienen en hoe zit het met de isolatie van de garagedeur en met de isolatie van je woning? Als de garagedeur namelijk prima geïsoleerd is, maar de rest van de woning niet, dan kan het nog steeds zo zijn dat de ruimte in de garage niet het gewenste klimaat heeft om bijvoorbeeld een hobby in te beoefenen.

De verschillende mogelijkheden
Bij garagedeuren kan je kiezen uit bijvoorbeeld kanteldeuren, roldeuren of sectionaaldeuren. Uiteraard hangt het af van de ruimte die je hebt, hoe je de deur wilt gaan gebruiken en hoe je de garage ruimte wilt gaan benutten om te bepalen welke deur voor jou optimaal is. Zo slaan sectionale deuren en roldeuren niet naar buiten toe open. Zo nemen dergelijke garagedeuren geen ruimte van de oprit in beslag.

Gebruik je de deur enkel om alleen naar binnen en buiten te kunnen gaan? Dan is een garagedeur met loopdeur natuurlijk een mooie optie. Ook een openslaande deur hoort dan tot de mogelijkheden. Heeft jouw huis een landelijke stijl? Dan kun je de deur ook een landelijke uitstraling geven door bijvoorbeeld voor een houten exemplaar te kiezen.

Inbraakrisico via de garagedeuronderhoud-aan-garagedeur
Je kunt alle deuren goed vergrendelen om de kans op inbraak te verkleinen, maar als de garagedeur niet meegenomen wordt, heeft het weinig zin. Let dus ook hier op of een inbreker niet zomaar naar binnen kan komen. Voorzie de toegang van de garage van een railblokkeringstang. Informatie hierover kan je opvragen bij een PKVW-bedrijf (Politiekeurmerk Veilig Wonen). 
Bij openslaande deuren naar buiten toe, kan je gebruik maken van dievenklauwen. Overigens zijn er ook deuren te koop die al voorzien zijn van een anti-inbraak rails.

Garagedeuren en kinderen
Let goed op bij automatische garagedeuren. Zorg dat de kinderen zelf niet bij de bediening kunnen komen. Zorg dat een elektrische deur is voorzien van een obstakeldetectie, zodat de kleintjes niet onder een sluitende deur terecht komen. Zodra de deur tegendruk ervaart (jouw kind of de auto) zal de deur direct weer open gaan. Ook een vingerknelbeveiliging is mogelijk. Uiteraard moet je ook altijd zelf opletten bij het openen en sluiten van de deur.

Onderhoud garagedeur onderdelen
Om lang van de nieuwe deur in de garage te kunnen genieten, is onderhoud van de garagedeur onderdelen van groot belang. Reinig regelmatig de beide zijden van de deur met een zachte spons en bijvoorbeeld groene zeep (raadpleeg de handleiding, zodat je zeker weet welk schoonmaakmiddel gebruikt mag worden). Daarnaast moet je ieder half jaar de deur inspecteren. Lagers en assen van de looprollen moet je dan insmeren. Lopen de rollen niet meer lekker? Dan is het misschien tijd om ze te vervangen! Onderdelen voor een garagedeur kun je online bestellen. Torsieveren smeer je over het algemeen in met een in olie gedrenkte doek. Controleer hoe soepel de deur loopt door deze handmatig te openen. Ontkoppel hiervoor, indien van toepassing, de elektrische aandrijving. Breng eventueel de torsievering weer op spanning. Is er veel spanningsverlies dan kan dat een voorbode zijn van een breuk. Ook de hefkabels en de rubberen afdichtingen moet je controleren. Uiteraard is regelmatig onderhoud door een expert aan te bevelen als je zelf niet weet hoe je de werkzaamheden uitgevoerd moeten worden.